KAJLA A 2024-es
FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉTEN

Az idei Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét egyik kiemelt témája a szabadidő fenntartható eltöltése!

Kajla segít, hogy minden gyerek, család és osztály izgalmasan és hasznosan tölthesse szabadidejét, miközben a kicsik játszva tanulnak Magyarországról, épített és természeti kincseinkről és a természetjárásról.

A Fenntarthatósági Témahét keretében a Témahétre regisztrált iskolák osztályai Kajla körökre látogathatnak, hogy felejthetetlen osztálykiránduláson vegyenek részt.

Ha egy tanár valamelyik Kajla körre vinné osztályát kirándulni, a lenti űrlap kitöltésével igényelhet hozzá minden diákja számára:

  • Kajla kör kiadványokat
  • Kajla karikákat
  • egy darab zöld Kajla pecsétet

A kiadványokban megtalálható az összes Kajla kör, amelyek egytől egyig, a gyerekek számára izgalmas kiránduló körtúrák.

A karikákat minden diák emlékként kaphatja, hogy sokáig megmaradjon a kirándulás élménye.

A tanárok a kirándulás végén mindenkinek nyomhatnak egy különleges, zöld Kajla pecsétet akár a Kajla útlevelekbe, akár bármelyik Kajla kiadványba.

Kirándulásra fel, a Kajla körök várnak rátok!

A Fenntarthatósági Témahétre az iskolák ITT regisztrálhatnak.

Igénylés

Fedezd fel Magyarország nevezetességeit,
és gyűjtsd a pecséteket!

Kecskeméti arborétum
Kecskeméti arborétum
Barangoljatok tizennégy ösvényen, csodáljátok meg a Magyar Szentek Szoborsétányát, játsszatok a fajátszótéren és az erdei tornapályán, vagy kapaszkodjatok fel a kilátóba!
Szinte egész évben ingyenesen látogatható a Kecskemét északnyugati részén, 62 hektáron elterülő, páratlan szépségű Kecskeméti Arborétum. Összesen 14 ösvényen sétálva több mint 800 féle növényt csodálhattok meg itt. Nézzétek meg a Mária-kápolna műemléket és a Magyar Szentek szoborsétányát is! Van itt fa játszótér és erdei tornapálya, de nem érdemes kihagyni a kilátót sem.
Gyadai tanösvény - Katalinpusztai kirándulóközpont
Gyadai tanösvény - Katalinpusztai kirándulóközpont
Robogjatok Hangya Danival a játszótérre, kiránduljatok a vadregényes tanösvényeken, nyújtózzatok nagyra az Óriások pihenőjén, ügyeskedjetek a Lósi-patak pallósorán, és keljetek át a függőhídon is.
A Börzsöny és a Cserhát kapujának nevezett Katalinpuszta Kirándulóközpontban minden van, ami egy felejthetetlen túrához kell. Próbáljátok ki a Hangya Dani kisvonatot, ami egészen a játszótérig zakatol! Négyféle túraútvonalon tudjátok bebarangolni a Naszály hegység változatos tájait, olyan helyeket érintve, mint az Óriások pihenője, a lápos Lósi-patak pallósora vagy a nevezetes erdei függőhíd.
Búbos vöcsök tanösvény
Búbos vöcsök tanösvény
Fedezzétek fel a Balaton páratlan madárvilágát a Kányavári-sziget tanösvényén sétálva vagy a kilátók magasából!
Nádasok erdei mögött rejtőzködik a Kis-Balaton ezernyi csodája, amit a Kányavári-szigeten ti is meglelhettek. Ha átkeltek a hatalmas fahídon, a Búbos vöcsök tanösvényen a szigetet kis ösvényeken körbesétálva megfigyelhetitek a környék összes vízimadarát a sás mögül kémlelve vagy a kilátók tetejéről. A felfedezés mellett horgászni is lehet itt, és remek játszótér is vár. Ha autóval érkeztek: a parkolás díjköteles.
Denevér tanösvény
Denevér tanösvény
Kalandozzatok az erdőben, pihenjetek az Abaligeti-tónál, de ne hagyjátok ki a Denevérmúzeumot és az Abaligeti-barlangot sem!
Csak kövessétek a denevérjelzéseket, és elétek tárul a Mecsek hegység erdeinek megannyi rejtett szépsége! Bármelyik túraútvonalat is választjátok, látogassatok el a cseppköveiről híres Abaligeti-barlangba! A kirándulás után pihenjetek le az Abaligeti-tó partján, vagy csónakázzatok, és próbáljátok ki a játszóteret! A Denevérmúzeumot sem érdemes kihagyni, ha itt jártok.
Körösvölgyi állatpark
Körösvölgyi állatpark
Ismerkedjetek meg a Kárpát-medencében őshonos állatfajokkal, és induljatok kalandos bicikli- vagy kenutúrára a Holt-Körös mentén!
Felejthetetlen élmény az Állatpark, ami közel 40 féle egyednek ad otthont. Láthattok itt európai bölényt, mely a vadonban már nem fordul elő vagy olyan rejtőzködő állatokat, mint a borz vagy a nyestkutya. A 7000 literes akváriumrendszer halait is nézzétek meg! Ha meglátogattátok a park minden lakóját, kerékpáron vagy kenuval felfedezhetitek a Holt-Körös különleges élőhelyeit.
Pisztráng tanösvény
Pisztráng tanösvény
Kiránduljatok a Garadna-völgy rengetegében, ahol kidőlt fák szegélyezik az utad. Ne hagyjátok ki a Lillafüredi Pisztrángtelepet és a forgópalotás játszóteret sem!
A Garadna-völgy erdei vasútjának végállomásáról indul az izgalmas Pisztráng tanösvény, mely a Lillafüredi Pisztrángtelepen élő sebes pisztrángokról kapta a nevét. Kidőlt fákon átkelve igazi kalandorként ismerhetitek meg az erdőt. Egy kis kitérőt téve a Pisztrángtelep kristálytiszta vizében megleshetitek a ficánkoló halakat, de van itt halsütöde, sőt még egy forgópalotás játszótér is.
Sóstói tanösvény
Sóstói tanösvény
Kiránduljatok a vízivilágban, ahol fapallókon és sűrű sáson át tárul eléd a környék ritka növény- és állatvilága, majd tekintsetek le a harminc méter magas kilátóból is!
Vízen átívelő fapallókon és sűrű sáson át tárul elétek Sóstó ritka madár- és növényvilága. Olyan szépségeket csodálhattok itt meg, mint az orchideák vagy a tavirózsák. Játék is akad bőven: csudaklassz mászókák, napozóstég, madármegfigyelők, sőt a Sóstói Látogatóközpont interaktív kiállítása is vár rátok. Ha ez mind nem lenne elég, kapaszkodjatok fel a 30 méter magas kilátóba, ahonnét belátni az egész tanösvényt!
Boszorkány meseösvény
Boszorkány meseösvény
Mesés feladványokon keresztül ismerjétek meg a Soproni Parkerdő Kecske-patak legendáját, ahol vadászmúzeum, kalandpark és kilátó is vár rátok!
Ezen az elvarázsolt meseösvényen boszorkányok és tündérek kísérik az utatokat. Ha ügyesen megoldjátok a játékos feladványokat, felfedi magát a Kecske-patak legendája. A Soproni Parkerdő azonban más élményeket is tartogat ám! Próbáljátok ki a mezítlábas ösvényt, látogassatok el a Vadászati Múzeumba vagy a Károly-kilátóhoz és a kalandparkba! Jó tudni, a kilátó és a kalandpark csak jeggyel látogatható.
Szolnoki Széchenyi parkerdő és játszótér, turisztikai tanösvény
Szolnoki Széchenyi parkerdő és játszótér, turisztikai tanösvény
Mókázz a hatalmas játszótéren, sétálj nagyokat az izgalmas túraösvényeken, és látogass el a jámbor állatairól híres Bagolyvár Vadasparkba is!
A Széchenyi Parkerdő hatalmas játszótere biztosan az egyik kedvencetek lesz! Megannyi játékon ügyeskedhettek, de ha mégis ráuntok, akkor irány a tanösvény! Izgalmas feladványok megoldásával 10 állomáson áthaladva ismerhetitek meg az erdő minden titkát. Ha már itt jártok, váltsatok jegyet a Bagolyvár Vadasparkba is, ahol kedves, jámbor jószágokkal találkozhattok.
Malom-völgy tanösvény
Malom-völgy tanösvény
Bográcsozzatok egyet a szabadban a Malomvölgyi tó partján.
Pihenjetek meg a tónál és hallgassátok a vízben élő békák hangversenyét. Járjátok be a Malom-völgy tanösvényt. Itt olyan állatokat figyelhetsz meg, mint a színpompás hajnalpírlepke vagy a szilaj küllemével tiszteletet parancsoló parlagi sas. Egy tízperces autós kitérővel pedig a kalandok tovább folytatódnak a Tardosi lombkoronaösvényen, ahol szó szerint a lombok közé emelkedhettek, és akár 11 méter magasan sétálhattok a föld felett!
Tardosi lombkoronaösvény
Tardosi lombkoronaösvény
Tegyél egy kört a lombok között, ismerd meg az erdő ritka állatait.
A Tardosi lombkoronaösvényen szó szerint a lombok közé emelkedhettek, és akár 11 méter magasan sétálhattok a föld felett! Egy tízperces autós kitérővel pedig a kalandok tovább folytatódnak a Malom-völgy tanösvényen barangolva. Itt olyan állatokat figyelhetsz meg, mint a színpompás hajnalpírlepke vagy a szilaj küllemével tiszteletet parancsoló parlagi sas. Érdemes a tónál is lepihenni és meghallgatni a vízben élő békák hangversenyét.
Királyréti tanösvény
Királyréti tanösvény
Ismerjétek meg a Hiúz Házat, fedezzétek fel az erdő ezernyi rejtélyét a titkosírásos feladványokkal, és látogassatok el a Bajdázói-tó mocsári teknőseihez is!
Kismarosról vadregényes erdei úton vasúttal roboghattok fel a Királyréti tanösvényhez. Érkezés után látogassatok el a Hiúz Házba, ahol minden érzékszervetekre ható kiállítást tekinthettek meg. Próbáljátok ki a játszóteret is! A tanösvényen kirándulva titkosírásos játékokon keresztül ismerhetitek meg az erdő rejtélyeit. Ne hagyjátok ki a Bajdázói-tavat sem, hiszen itt mocsári teknősök is élnek! A vasút és a parkoló díjköteles.
Deseda kalanderdő
Deseda kalanderdő
Megannyi kaland vár rátok a tanösvényeken, nézzétek meg az arborétumot, próbáljátok ki a játszótereket vagy a tornapályát, és ne hagyjátok ki a kilátót sem!
Deseda valóban a kalandok erdeje, több túraösvényen indulva is bejárhatjátok ezt a csodálatos helyet. Gyönyörű arborétum, erdei tornapálya, számos madárles és két játszótér is vár rátok. A tó partján egy fedett madármegfigyelő is épült, rengeteget láthattok, tanulhattok a természetről és igen ritka madárfajokról. Rövidke autóútra innen magasodik egy kilátó is, ahonnan tényleg lélegzetelállító a panoráma.
Körtike tanösvény
Körtike tanösvény
Utazzatok vissza az időben az Őrségi Népi Műemlékegyüttes takaros portái közt haladva, látogassatok el a bölényparkba és a Kömpe szeme kilátóhoz!
A Körtike tanösvényen kirándulva megismerhetitek az őrségi vidék jellegzetességeit. Talán még vadkörtét is találtok. Mindenképp ejtsétek útba a bölényrezervátumot, és térjetek le a Kömpe szeme kilátóhoz is! A túra végén pedig érdemes jegyet váltani az Őrségi Népi Műemlékegyüttesbe. Itt járva nem csak az derül ki, hogyan éltek egykor az őrségi emberek, hanem a régi mesterségeket is kipróbálhatjátok.
Kossuth-kilátó és vulkán tanösvény
Kossuth-kilátó és vulkán tanösvény
Fedezzétek fel jártatokban a tűzhányók keletkezését és működését, a Kossuth-kilátóból pedig gyönyörű kilátásátok lesz a Balatonra.
A Vulkán tanösvényen kirándulva megismerhetitek a tűzhányók keletkezését és működését. Még az egykori vulkán kráterébe is leereszkedhettek. Innen csak felfelé vezet az út, egyenesen a Kossuth-kilátóba, ahonnét a Balaton alakú kavicságy mellett az igazi tavat is megpillanthatjátok.
Tiszai tanösvény
Tiszai tanösvény
Lépdeljetek a pallósoron, csupán néhány centire a víz felett, járjátok be az ártéri erdőt, és próbáljátok ki az izgalmas kalandparkot!
A tanösvényen megismerhetitek az ártéri erdők csodáit. A kirándulás legjobb része a lápos vidéken átívelő pallósor, melyen csupán pár centivel lépkedhettek a víz felett. Legyen nálatok távcső, hogy valamelyik madárlesben pihenve szemügyre vehessétek a környék madarait. A kirándulás végén elő a tartalék energiákkal, és játsszatok egy nagyot a Családi kalandparkban!
Mogyoróhegyi természetismereti tanösvény
Mogyoróhegyi természetismereti tanösvény
Látogassatok el a vadasparkba, nézzétek meg az Erdészek Barátság Parkját, gyönyörködjetek a dunai panorámában, keressétek meg a Kádas-tavat és a hatalmas erdei függőhidat!
Felsorolni is nehéz mennyi élmény vár rátok a Mogyoróhegyi Természetismereti tanösvényen. Ismerkedjetek meg közelebbről az erdő állataival a vadasparkban, majd indulhat a kirándulás! Csodáljátok meg a faragott totemeket az Erdészek Barátság Parkjában, gyönyörködjetek a dunai panorámában, és keressétek meg az unkákat a Kádas-tóban! Ha elég merészek vagytok, kis kitérővel látogassatok el a hatalmas függőhídhoz is!
Hármashegyi felfedező tanösvény
Hármashegyi felfedező tanösvény
Utazzatok a híres Zsuzsi vonaton a Hármashegyre, ahol vár rátok a játszórét, az Erdőspuszták csodái, sőt egy magas kilátó is!
A híres Zsuzsi Erdei Vasúton is eljuthattok a Hármashegyre. A kisvasút már 138 éve robog szorgalmasan a sínpárján. Ám ha szeretnétek, homok- és földúton kalandozva, autóval is megközelíthetitek a tanösvényt. Érkezés után vár rátok a játszótér és az Erdőspuszták kincseit bemutató kalandos túra. Mindenképp kutyagoljatok fel a kilátóba is, ugyanis a tetejéről számos környékbeli település, valamint a hajdúsági vármegyeszékhely is látható, sőt, teljesen tiszta időben még az ötven kilométerre fekvő Nagyvárad is szépen kivehető. Ne feledjétek, a kisvasútra jegyet kell váltani!
Szalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény
Szalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény
Várnak rátok a kristálytiszta Pisztrángos tavak, a Szikla-forrás, a gyönyörű Fátyol-vízesés, az Istállós-kői-barlang és a Szalajka-völgy ezernyi élménye!
Talán egy hét is kevés lenne, annyi felfedezni való csodát rejt a Szalajka-völgy! Ha kisvasúttal érkeztek, a Gloriette-tisztásról indul utatok. Ne hagyjátok ki a kristálytiszta Pisztrángos-tavat, a barlangból felszínre törő Szikla-forrást, a gyönyörű Fátyolvízesést, és kapaszkodjatok fel az Istállós-kői-barlanghoz is, amelyben réges-régen ősemberek éltek! A kisvasútra jegyet kell váltani!
Páfrány tanösvény
Páfrány tanösvény
Utazzatok az ország legrégebbi erdei kisvasútján, sűrű erdőn és alagúton át, majd fedezzétek fel a zempléni rengeteg élővilágát!
Az ország legrégebbi erdei kisvasútján roboghattok keresztül a zempléni rengetegen. Utatokon láthattok kedves hegyi tavat, szépséges vadászkastélyt, sőt Kőkapunál még egy alagúton is áthalad a vonat. A Páfrány tanösvényen aztán még több érdekességet tudhattok meg a környék élővilágáról, csak kövessétek a jelzéseket! Ne feledjétek, a kisvasútra jegyet kell váltani!
Forgó tavi tanösvény
Forgó tavi tanösvény
Kalandozzatok a mesés Gemenci erdőben, ahol vizenyős árkokon átívelő fahidacskák és víz fölé nyúló pallósor segíti az utad a különleges Forgó-tóig!
Erre a tanösvényre csak kisvasúttal tudtok érkezni, de micsoda kaland a Gemenci-erdőt átszelni vele! Gemenc-Dunapart megállótól indul a túra, amin megismerhetitek e különleges élőhely minden szépségét. Vizenyős árkokon átívelő fahidacskákon juthattok el a Forgó-tóig, ahol a víz fölé nyúló pallósoron sétálhattok be a lesfalhoz, melynek rejtekéből láthattok ritka vízi madarakat vagy tóban hűsölő vaddisznókat. Jó tudni: a kisvasútra jegyet kell váltani!
Boroszlán tanösvény
Boroszlán tanösvény
Fedezzétek fel a Keszthelyi-hegység természeti értékeit a kilállításon, és a Boroszlán tanösvényen is! Kapaszkodjatok fel a Bél Mátyás-kilátóra is, ahol csodás kilátásban lesz részetek!
A tanösvény a Keszthelyi-hegység élővilágát tárja fel. Neve egy örökzöld cserjefélére, az e helyen is honos henye boroszlánra utal. A túra során fantasztikus panorámában lehet részetek a Bél Mátyás-kilátóból a Garga-hegyen. Gyenesdiáson mindenképp térjetek be a látogatóközpont interaktív kiállítására! A közeli Festetics Imre Állatparkban számos állatfajjal találkozhattok, így még jobban megismerhetitek a környék természeti értékeit.
Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert
Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert
Megannyi kaland vár itt rátok: vízimalom, szikla-alagút, pálmaház, tó és kiállítások! Fedezzétek fel az arborétumot és az itt élő közel 13 000 növényfajt is!
A több mint 200 éves kert a helyi kastélyparkból alakult ki, egy szép tó is tartozik hozzá. Közel 13 000 növényfajt és növényfajtát mutat be. A fákon és cserjéken kívül például évelő, sziklakerti és hagymás-gumós növénygyűjteményekben lehet itt gyönyörködni. Mindezekkel olyan tematikus útvonalakon is ismerkedhettek, mint például a Biblia növényei, az Észak-amerikai tanséta vagy a Kínai növények tansétája. Ne hagyjátok ki a Berkenyeház és a Karbonház érdekes kiállításait sem!
Ság-hegyi Geológiai tanösvény
Ság-hegyi Geológiai tanösvény
Ismerjétek meg a Vulkánpark kiállításain, hogyan alakították a felszínt több millió évvel ezelőtt a vulkánok. Látogassatok el a közeli Geológiai tanösvényre is!
Szeretnétek körülnézni egy békésen pihenő vulkán belsejében? Akkor keressétek fel a Ság-hegyet! Keletkezésének történetét a Geológiai tanösvény meséli el. Mivel sokáig kőbányászat folyt ezen a helyen, és a hegy egy részét elbontották, a 279 méter magas csúcsról beláthattok az egykori tűzhányó kráterébe. A celldömölki Vulkánpark kiállításain szimulátorok, interaktív eszközök segítségével figyelhetitek meg, hogyan alakították a felszínt több millió évvel ezelőtt a vulkánok.
Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
Ismerjétek meg a madarak életét, majd járjátok be az élményösvényt, és látogassatok el a 300 növényfajt bemutató, közeli Chernel-kertbe!
A látogatóközpont jeles ornitológusunk, madártantudósunk nevét viseli, nem véletlenül. Kiállításán – egyebek mellett – sokat megtudhattok a madarak életéről és a madárvédelemről. Ha már bejártátok az épület körüli élményösvényt, látogassatok el a 300 növényfajt bemutató, közeli Chernel-kertbe! Az itteni madárvédelmi mentőközpont jóvoltából élő ragadozó madarakkal is találkozhattok. Utána jöhet egy kis kikapcsolódás a szomszédos Alpannonia szabadidőpark játszóterén.
Séta a gejzírmezőhöz
Séta a gejzírmezőhöz
A Látogatóközpont kiállításán megismerhetitek a Balaton keletkezésének történetét, majd sétáljatok el a közeli gejzírmezőhöz is, ahol az Aranyház gejzírkúppal is találkozhattok!
A régmúltban, még jóval a Balaton kialakulása előtt vulkánok működtek itt. A vulkáni utóműködések során gejzírek, ki-kitörő melegvizes források keletkeztek; a forró vízből kicsapódó, majd lehűlő anyagok kőzetté szilárdultak. Az így létrejött gejzírkúpokból mintegy 50 maradt fenn, persze ma már nem működnek. A legnagyobb a szép kilátást nyújtó Aranyház. Ha megmásztátok, a Levendula Ház Látogatóközpontban még többet megtudhattok róla és a tihanyi levendulatermesztés hagyományairól is.
Túra a Bakonyi “Gyilkos-tóhoz”
Túra a Bakonyi “Gyilkos-tóhoz”
Planetárium, kiállítások, 3D mozi és távcsőpark - megannyi kaland vár rátok a Pannon Csillagdában. Látogassatok el a közeli bencés monostorba, és sétáljatok el a Hubertlaki-tóhoz is!
A tó az Esterházy grófok egykori vadászkastélyához tartozott, eredeti neve Hubertlaki-tó. Mesterségesen hozták létre, és a vize elárasztott egy égerest – a fák csonkjai ma is láthatók benne. Mivel ezáltal hasonlóvá vált az erdélyi Gyilkos-tóhoz, ma már így is nevezik. A közelében áll Szent Hubertusznak, a vadászok védőszentjének emlékműve. Ha mindezt megnéztétek, járjátok be sétavonattal a környéket, Bakonybélen pedig keressétek fel a bencés monostort és a Pannon Csillagdát!
Budakeszi Arborétum
Budakeszi Arborétum
Sétányok és az titokzatos ösvényeken át fedezhetitek fel a sportpályát, a játszóteret és az eredei tavat. Ugye megtaláljátok a négy évszakot jelképező szobrokat?
Az arborétumot 1959-ben alapította Galambos Gáspár erdőmérnök. Ha szeretitek az erdei barangolásokat, akkor ezen a helyen igazán lesz rá alkalmatok: a sétányok és az ösvények 12 kilométernyi úthálózatot alkotnak. Eljuthattok rajta a sportpályához, a játszótérhez vagy az erdei tóhoz, amely halak és mocsári teknősök élőhelye. Közben szemügyre vehetitek a növényeket, a különleges fafajokat. A legügyesebbek biztosan megtalálják a négy évszakot jelképező, rejtőző szobrokat is.
Gánti Bauxitföldtani Park
Gánti Bauxitföldtani Park
Kövessétek a tanösvényt, ahol sokféle ismeretet szerezhettek a földtörténeti korok érdekességeiről és a bauxitbányászatról. A bányászati múzeum további izgalmakat is tartogat, ki ne hagyjátok!
A park területének hullámos felszínét vöröses színű kőzet borítja – mintha csak a Mars tájait látnátok! Kövessétek a tanösvényt, és sokféle ismeretet szerezhettek a földtörténeti korok érdekességeiről és a bauxitbányászatról. A bauxit a fémipar számára fontos kőzet: az alumíniumgyártás nélkülözhetetlen alapanyaga. Régen itt működött Európa legtöbb bauxitot kitermelő bányája, amit 1962-ben zártak be. Ennek helyén nyílt ez a nagyon izgalmas, múzeummal is rendelkező bemutatóhely.
Fürkész ösvény
Fürkész ösvény
A Fürkész ösvényen megismerhetitek a környék jellegzetes állatfajait, majd látogassátok meg a cseppköbarlangot is! Lazításként sétáljatok el a csodásan tiszta vizű Tengerszem-tóhoz!
A Baradla-barlang jósvafői bejáratánál található Fürkész ösvényen egy fürkészdarázs-figura kísér végig titeket. Közben sokféle szórakoztató feladat vár rátok, és megismerkedhettek a környék jellegzetes állatfajaival, például a foltos szalamandrával és a zöld varanggyal. Persze a cseppköveiről híres barlangba is érdemes lemenni és körülnézni! Lazításként sétáljatok el a közeli, csodásan tiszta vizű Tengerszem-tóhoz!
Ős-Dráva tanösvény 
Ős-Dráva tanösvény 
A Látogatóközpontban interaktív kiállításon és változatos programokon vehettek részt, majd nézzetek körül a kilátóból is. Az Ős-Dráva tanösvény pedig a régi Dráva-menti tájat ismerhetitek meg.
Ha ide kirándultok, az Ős-Dráva Látogatóközpontban interaktív kiállítást láthattok, változatos programokon vehettek részt, körülnézhettek a kilátóból, továbbá sok mindent megtudhattok az Ormánságról. Nyaranta kajak- vagy kenutúrára is mehettek a környéken. A központtól induló Ős-Dráva tanösvény a régi Dráva-menti tájat, a folyószabályozást, a természeti értékek megőrzésének lehetőségeit mutatja be. Izgalmas lesz végigsétálni a hídon, amely sűrű nádason vezet át.
Sóstói-erdő
Sóstói-erdő
Játszótér, háromszintes játszóvár, kondipark, tanösvény, bicikliutak, és mindez szépséges erdei környezetben! Nyáron ráadásként a „mezítlábas” sétányt is kipróbálhatjátok!
Játszótér, háromszintes játszóvár, kondipark, tanösvény, bicikliutak, és mindez szépséges erdei környezetben! Nyáron ráadásként próbáljátok ki a „mezítlábas” sétányt, amelyen cipő nélkül lehet végigmenni. Nem véletlen, hogy sokan szeretik ezt a kirándulóhelyet, mely az itteni sós vizű szikes tóról kapta nevét. A tó vizének már Mátyás király korában gyógyerőt tulajdonítottak; ma több fürdő található a környékén, de strandja is van, és csónakkal is átkelhettek rajta.
Jeli Arborétum
Jeli Arborétum
Gyönyörködjetek a rododendronokban és a kert megannyi csodás növényében, kapaszkodjatok fel a kilátóba és a lombkoronasétányra! A játszóteret se hagyjátok ki!
Európa egyik legszebb arborétumát 1922-ben hozta létre dr. Ambrózy-Migazzi István gróf, akit egykor virágos grófként is emlegettek. Tavasszal színpompás, illatos rododendronokban gyönyörködhettek itt, de máskor sem fogtok unatkozni. Van játszótér, kilátó, és végigmehettek a 130 méter hosszú, 10 méter magas lombkoronasétányon. Figyeljétek meg fentről az Óriások erdejének lakóit, a közeli Hétforrás vízfolyásait! Lefelé akár csúszdán is jöhettek, ha van hozzá merszetek!
Kaszói Kirándulóközpont
Kaszói Kirándulóközpont
Kapaszkodjatok fel a Lombkorona Tanösvényre, ahol megannyi izgalmas játékon keresztül ismerhetitek meg az erdei madár-, denevér- és fafajokat. A játszóteret se hagyjátok ki!
Ti is megismerhetitek a kaszói erdő természeti kincseit, ha bejárjátok a Kaszói Kirándulóközponttól induló utakat – például a 124 méter hosszú Lombkorona tanösvényt. Innen 9,5 méteres magasságból nézhettek körül, ráadásul izgalmas játékokkal fedezhetitek fel az erdei madár-, denevér- és fafajokat. A központhoz visszatérve egy szuper játszóteret is találhattok. Ha tovább kalandoznátok: ott a közeli vadaspark! Kisvasútra ülve a híres Baláta-tavat is könnyen elérhetitek.
Sástói tanösvény
Sástói tanösvény
Fedezzétek fel a Sástó környékét, majd induljatok el a Béka tanösvényen a Farkas-kút forrásig. Ha elég bátrak vagytok, akkor kapaszkodjatok fel a kilátóba is!
Vízen átívelő fapallókon és sűrű sáson át tárul elétek Sóstó ritka madár- és növényvilága. Olyan szépségeket csodálhattok itt meg, mint az orchideák vagy a tavirózsák. Játék is akad bőven: csuda klassz mászókák, napozóstég, madármegfigyelők, sőt a Sóstói Látogatóközpont interaktív kiállítása is vár rátok. Ha ez mind nem lenne elég, kapaszkodjatok fel a 30 méter magas kilátóba, ahonnét belátni az egész tanösvényt!
Sötétvölgy, Hegymászó túra
Sötétvölgy, Hegymászó túra
Piknikezzetek a tó partján lévő Piknikligetben, majd sétáljatok fel a Várhegyre, illetve a Várhegy-kilátóhoz. A tóparti játszóteret se hagyjátok ki!
Tolna vármegye legöregebb, 180 éves cseres-tölgyesében barangolhattok itt, amely sokféle növényritkaságnak és védett állatnak ad otthont. A helyi horgásztóban harcsát, pontyot, amurt, süllőt és másféle halakat is foghatnak a horgászok. A tó déli oldalán, a Piknikliget mellett található ösvényen elindulva kellemes túrát tehettek a gyönyörű panorámájú Várhegyre, illetve a Várhegy-kilátóhoz, majd vissza a tóhoz. Végül jöhet a játék: a tóparti Süllőfészek játszóteret mindenképp érdemes kipróbálnotok!
Cuha-völgy
Cuha-völgy
Barangoljatok a vízmosásokkal, szurdokokkal szabdalt, vadregényes völgyben, fedezzétek fel a környékbeli barlangokat és a millenniumi völgyhidat!
A vízmosásokkal, szurdokokkal szabdalt, vadregényes völgy barlangjaiban valaha betyárok is bujkáltak, köztük a híres Savanyó Jóska. Betyároktól szerencsére már nem kell tartani, így nyugodtan utazhattok hazánk egyik legszebb vasútvonalán, az 1895-96 ban épült millenniumi vasúton, mely alagutakon és völgyhidakon is áthalad. A helyi tanösvényen jót sétálhattok, miközben utatokat többször is keresztezi a Cuha-patak. A közeli Ördögrét remek hely lehet egy kis piknikezéshez.
Ipolytarnóci Ősmaradványok
Ipolytarnóci Ősmaradványok
Fedezzétek fel állatok és növények több millió éves nyomait, majd irány a Lombkorona sétány, ahol a lombok lakóival is találkozhattok!
Valamikor réges-régen itt tengerek hullámzottak, és vulkánok ontották magukból az izzó-forró anyagokat. Az elterülő láva kihűlve megőrizte számunkra az akkori állatok és növények nyomait: több millió éves fenyőóriások kövületeit, ragadozók, madarak, ősorrszarvúk lábnyomait, tengeri állatfajok csontjait. Ennek köszönhető, hogy ma ti is megnézhetitek ezeket. És ha még más kalandra is vágytok: irány a Lombkorona tanösvény!
Kakukkvirág Tanösvény
Kakukkvirág Tanösvény
A Kakukkvirág tanösvényen ismerkedjetek meg a tópart lakóvial játékos feladatokon keresztül, majd a madármegigyelő állomásról lessétek meg a madarak viselkedését!
Hogy mi a kakukkvirág? Könnyen megtudhatjátok, ha végigsétáltok a róla elnevezett tanösvényen, amely a Zala vármegyei Csesztregi-tó körül vezet. Útitársként a díszes légvadász figurája kísér titeket. Miután bemutatkozott, ő segít nektek az állomásokon elérhető játékos feladatok megoldásában. Így megismerkedhettek a tó és a tópart lakóival. A játszótér madármegfigyelő állomásán pedig megleshetitek a madarak viselkedését.
Gulya-dombi tanösvény
Gulya-dombi tanösvény
Kapaszkodjatok fel a Gizella királyné- kilátóba, ahonnan a Bakony hegységre, a várra és a híres viaduktra is ráláthattok. Próbáljátok ki a sportpályákat, a játszótereket!
A Gulya-dombi parkerdő tanösvénye két körből áll, így hosszabb és rövidebb útvonalat is választhattok, séta közben pedig sokféle élőlénnyel ismerkedhettek meg. A Gizella királyné-kilátóból a Bakony hegységre, a várra és a híres viaduktra is ráláthattok. Kipróbálhatjátok a sportpályákat, a játszótereket, télen a szánkópályát. Kajla szeret ide jönni, mert kutyafuttató is van. A szomszédos Veszprémi Állatkertben nézzétek meg hazánk legnagyobb dinoszauruszkiállítását, nagy kaland lesz!
Égerösvény és Csiga-túra tanösvény
Égerösvény és Csiga-túra tanösvény
Fedezzétek fel az ökopart meglepetéseit, majd látogassatok el az Égerösvényre is, ahol a környék élővilágát ismerhetitek meg. A közeli Csiga-túrát se hagyjátok ki!
Hallottatok már arról, hogy a híres zalakarosi gyógyfürdő mellett csodálatos termáltó és ökopart is található? A vízi tipegőn lépkedve szinte a tavon sétálhattok, és más izgalmas élmények is várnak rátok itt. A tó mögötti égerfaligetben, az Égerösvényen például megismerkedhettek Tőzike tündérrel, aki sok mindent mesél a környék élővilágáról. A közeli Csiga-túra tanösvény különleges erdei kalandokat ígér – járjátok végig! Mindjárt az elején egy kilátóból is körülnézhettek!

Tekintsd meg Kajla kör ajánlatainkat!

Kőszeg

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

Tetszőleges km

Részletek
Balatongyörök

Boroszlán tanösvény és Természet Háza Látogatóközpont

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3 óra

Túra hossza:

2.6 km

Részletek
Sopron

BOSZORKÁNY MESEÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

1 km

Részletek
Kányavári-sziget, Kis-Balaton

BÚBOS VÖCSÖK TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

1,5 km

Részletek
Budakesziről Telki irányába vezető útról kell balra fordulni

Budakeszi Arborétum

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

Tetszőleges km

Részletek
Bakonyszentlászló

Cuha-völgyi pihenőpark és Erdei tanösvény

Túra nehézsége

Túra időtartama:

1.5 óra

Túra hossza:

3 km

Részletek
Abaliget

DENEVÉR TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

1 km

Részletek
Magyaregres

DESEDA KALANDERDŐ

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

Tetszőleges km

Részletek
Zalakaros

Égerösvény és Csiga-túra tanösvény

Túra nehézsége

Túra időtartama:

1 óra

Túra hossza:

1 km

Részletek
Pörböly

FORGÓ-TAVI TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3 óra

Túra hossza:

2 km

Részletek
Jósvafő

Fürkész ösvény

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

2 km

Részletek
Gánt

Gánti Bauxitföldtani Park

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

2 km

Részletek
Veszprém

Gulya-dombi tanösvény

Túra nehézsége

Túra időtartama:

1.5 óra

Túra hossza:

2.4 km

Részletek
Szendehely

GYADAI TANÖSVÉNY - KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3 óra

Túra hossza:

5.2 km

Részletek
Vámospércs

HÁRMASHEGYI FELFEDEZŐ TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3,3 óra

Túra hossza:

2,5 km

Részletek
Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Ipolytarnóci Ősmaradványok

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

0.8 km

Részletek
Kám

Jeli Arborétum

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

Tetszőleges km

Részletek
Csesztreg

Kakukkvirág Tanösvény

Túra nehézsége

Túra időtartama:

1 óra

Túra hossza:

1.4 km

Részletek
Kaszó

Kaszói Kirándulóközpont és Lombkorona Tanösvény

Túra nehézsége

Túra időtartama:

1.5 óra

Túra hossza:

2 km

Részletek
Kecskemét

KECSKEMÉTI ARBORÉTUM

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

Tetszőleges km

Részletek
Szokolya

KIRÁLYRÉTI TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3 óra

Túra hossza:

1,5 km

Részletek
Szarvas

KÖRÖSVÖLGYI ÁLLATPARK

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

2 km

Részletek
Szalafő

KÖRTIKE TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3-4 óra

Túra hossza:

6 km

Részletek
Mencshely

KOSSUTH-KILÁTÓ ÉS VULKÁN TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

1 óra

Túra hossza:

2 km

Részletek
Tardos

MALOM-VÖLGY TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

1.5 óra

Túra hossza:

1.5 km

Részletek
Visegrád

MOGYORÓHEGYI TERMÉSZETISMERETI TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

1,5 óra

Túra hossza:

1 km

Részletek
Szentjakabfa

ÖREG BÜKK TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

Tetszőleges óra

Túra hossza:

Tetszőleges km

Részletek
Szaporca

Ős-Dráva tanösvény 

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3 óra

Túra hossza:

3 km

Részletek
Pálháza

PÁFRÁNY TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2.2 óra

Túra hossza:

1.5 km

Részletek
Lillafüred

PISZTRÁNG TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3 óra

Túra hossza:

3 km

Részletek
Celldömölk

Ság-hegyi Geológiai tanösvény

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

2.5 km

Részletek
Gyöngyös, Sástó

Sástói tanösvény

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

3.4 km

Részletek
Tihany

Séta a gejzírmezőhöz és Levendula Ház Látogatóközpont

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

2.5 km

Részletek
Székesfehérvár

SÓSTÓI TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

7 km

Részletek
Nyíregyháza

Sóstói-erdő

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

Tetszőleges km

Részletek
Szekszárd és Kakasd között fekvő

Sötétvölgy, Hegymászó túra

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

2.5 km

Részletek
Szilvásvárad

SZALAJKA-VÖLGYI TERMÉSZETVÉDELMI BEMUTATÓÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3 óra

Túra hossza:

4 km

Részletek
Szolnok

SZOLNOKI SZÉCHENYI PARKERDŐ ÉS JÁTSZÓTÉR, TURISZTIKAI TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3 óra

Túra hossza:

3 km

Részletek
Süttő és Tardos települések között

TARDOSI LOMBKORONAÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

0.5 óra

Túra hossza:

0.2 km

Részletek
Mártély

TISZAI TANÖSVÉNY

Túra nehézsége

Túra időtartama:

2 óra

Túra hossza:

3 km

Részletek
A Bakonybél és Bakonykoppány közötti úton

Túra a Bakonyi “Gyilkos-tóhoz”

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3 óra

Túra hossza:

5 km

Részletek
Vácrátót

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Túra nehézsége

Túra időtartama:

3 óra

Túra hossza:

Tetszőleges km

Részletek